09-01-2024
Om virksomhedernes forgæves rekrutteringer
Målingen giver et billede af danske virksomheders rekrutteringssituation. I målingen kan du blandt andet se antallet af succesfulde og forgæves rekrutteringer.
Hvad viser målingen?
I målingen kan du finde tal for virksomheders rekrutteringsforsøg på det danske arbejdsmarked.
STAR kontakter løbende virksomheder, der har slået stillinger op som elektroniske stillingsopslag, og spørger til status på deres rekrutteringsforsøg cirka fire måneder efter, at de har slået stillingsopslaget op. Virksomhederne svarer enten via et spørgeskema på internettet eller via telefoninterviews.
De indsamlede svar bliver vægtet, opregnet og korrigeret, så svarene er repræsentative i forhold til alle rekrutteringsforsøg på arbejdsmarkedet.
I målingen kan du hente data for:
- Antal jobopslag: Viser antal elektroniske jobopslag.
- Antal forgæves rekrutteringsforsøg (FR): Viser antal rekrutteringsforsøg, hvor stillingen enten ikke blev besat eller blev besat med en anden profil end den ønskede.
- Forgæves rekrutteringsrate (FRR): Viser andelen af forgæves rekrutteringsforsøg ud alle rekrutteringsforsøg.
- Forgæves rekrutteringsrate uden substitution. Viser andelen af ikke besatte rekrutteringsforsøg ud af alle rekrutteringsforsøg.
- Antal rekrutteringer: Viser antal succesfulde rekrutteringer og rekrutteringer besat med anden profil end den ønskede. Antal rekrutteringer svarer til jobomsætningen som defineret i rekrutteringssurveyen.
- Antal rekrutteringsforsøg: Viser alle rekrutteringsforsøg, både succesfulde, ikke besatte, og rekrutteringer besat med anden profil.
- Antal succesfulde rekrutteringer (succesfuld): Viser antal rekrutteringsforsøg, hvor respondenten/virksomheden har svaret, at den ledige stilling blev besat, og at medarbejderen havde de ønskede kvalifikationer
- Antal ikke besatte rekrutteringer (ikke besat): viser rekrutteringsforsøg, hvor respondenten/virksomheden har svaret, at ansøgningsprocessen er afsluttet, og det ikke lykkedes at besætte stillingen.
- Antal rekrutteringer, uden alle ønskede kvalifikationer (besat med anden profil): Viser rekrutteringsforsøg, hvor respondenten/virksomheden har svaret, at den ledige stilling blev besat, men at medarbejderen ikke havde alle de ønskede kvalifikationer.
Hvis en respondent/virksomhed svarer, at stillingen er besat, og medarbejderen ikke har alle de ønskede kvalifikationer, bliver der stillet supplerende spørgsmål til, hvilke kvalifikationer den ansatte medarbejder mangler. Følgende målinger opgør disse svar:
10. Antal rekrutteringer af profiler med manglende relevant erhvervserfaring
11. Antal rekrutteringer af profiler med manglende relevant formel uddannelse
12. Antal rekrutteringer af profiler med manglende relevant efter- og videreuddannelse
13. Antal rekrutteringer af profiler med manglende personlige/sociale kvalifikationer
14. Antal rekrutteringer af profiler med manglende sprogkompetencer
15. Antal rekrutteringer af profiler med manglende særlige faglige kvalifikationer
16. Antal rekrutteringer af profiler med andre manglende kvalifikationer
Hvordan er målingen beregnet?
Målingerne er lavet således, at tallene fra de enkelte fordelingsvariable kan summeres. For at kunne summere er tallene opgjort i heltal, selvom tallene (med undtagelse af antal jobopslag) er estimater.
Målingerne er gjort tilgængelig i så detaljerede opdelinger af data, som hensyn til persondatasikkerhed tillader. Små udsnit af data kan summeres på tværs af fordelingsvariable, men kan til gengæld være mere usikre, jo mindre udsnittene bliver.
Rekrutteringssurveyen udkommer hver tredje måned, men data/svar indsamles rullende over en seks-måneders periode. Hvert surveysvar indgår derfor i to udgaver af rekrutteringssurveyen. Det betyder, at hvis man ønsker at summe antal rekrutteringsforsøg over en længere periode, for eksempel et år, skal man eksludere hvert andet survey. For eksempel: Det samlede antal forgæves rekrutteringer fra alle rekrutteringssurveys i 2022 findes ved at lægge antal forgæves rekrutteringer for juni 2022 sammen med antal forgæves rekrutteringer for december 2022.
Månedsangivelsen i rekrutteringssurveyen angiver den dato, hvor data bliver udgivet, og ikke hvornår de enkelte rekrutteringsforsøg har fundet sted. Stillingsopslagene, som målingen bygger på, blev lagt op af arbejdsgiverne fire til ni måneder før rekrutteringssurveyen offentliggøres. Data udgivet december 2023 er således indsamlet på stillingsopslag fra perioden marts til august 2023.
Antal jobopslag kan bruges til at give en indikation af antallet af svar bag surveyen, og derved sikkerhed for opgørelserne.
Antal rekrutteringer bliver estimeret ud fra jobomsætning. Jobomsætning er et mål for nyansættelser. Det tæller som en nyansættelse, hvis der er sket lønudbetaling fra én virksomhed til én person, hvor der ikke før har været lønudbetaling til samme person fra samme virksomhed. Interne rekrutteringer, hvor der har været jobopslag, vil ikke tælle med i jobomsætning (fx forfremmelse fra menig til leder). Samtidig er jobomsætning på stillingsbetegnelser estimeret ud fra historiske fordelinger af jobopslag og brancher.
Antal jobopslag er en optælling af data knyttet til faktiske jobopslag. Logisk bør der ikke kunne være flere jobopslag end antal rekrutteringsforsøg. Men på grund ovenstående opgørelsesmetode, kan der være udsnit af data, hvor der er rent faktisk er registreret flere jobopslag end rekrutteringsforsøg.
På grund få observationer kan der være relativt store udsving i nogle udsnit af data. Fx kan der for nogle stillingsbetegnelser i et RAR-område være få jobopslag, hvilket kan medføre, at den forgæves rekrutteringsrate kan svinge tydeligt fra en periode til næste.
Du kan læse mere om Rekrutteringssurveyen samt metoden bag på denne side:
Rekrutteringssurveys (star.dk)
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode kan målingen fordeles på stillingsbetegnelser.
Læs mere om fordelingsvariable
Hvor kommer data fra?
Beregninger på baggrund af rekrutteringssurveyen.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hver tredje måned i forlængelse af rekrutteringssurveyens publicering.
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden.