01.04.2025
Om arbejdsmarkedsstatus 1, 3, 6 og 12 mdr. efter afsluttet forløb
Målingen viser uddannelseshjælpsmodtageres arbejdsmarkedsstatus 1, 3, 6 og 12 måneder efter, de har afsluttet et uddannelseshjælpsforløb. Det er muligt at se fordelingen i både antal og procent.
Hvad viser målingen?
Målingsvariabel 1: Arbejdsmarkedsstatus 1, 3, 6 og 12 måneder efter afsluttet forløb, procent
Viser en procentvis fordeling af personernes arbejdsmarkedsstatus (lønmodtagerbeskæftigelse, uddannelse, forsørgelsesydelse eller selvforsørgelse) 1, 3, 6 og 12 måneder efter, at de har afsluttet et uddannelseshjælpsforløb.
Målingsvariabel 2: Arbejdsmarkedsstatus 1, 3, 6 og 12 måneder efter afsluttet forløb, antal
Viser antal personer, der henholdsvis er i lønmodtagerbeskæftigelse, uddannelse, på forsørgelsesydelse eller er selvforsørgede 1, 3, 6 og 12 måneder efter, at de har afsluttet et uddannelseshjælpsforløb.
Hvordan er målingen beregnet?
Målingsvariablerne tager udgangspunkt i alle afsluttede uddannelseshjælpsforløb indenfor den valgte periode og viser status for disse forløb 1 (28 dage), 3 (92 dage), 6 (182 dage) og 12 måneder (365 dage) efter sidste udbetalingsdag af ydelsen i det afsluttede forløb.
Et forløb indgår i målingen som afsluttet, hvis der i mindst én kalendermåneds fravær af uddannelseshjælp. Det bliver betragtet som et nyt forløb, hvis uddannelseshjælp genoptages efter der i en forudgående sammenhængende kalendermåned ikke har været udbetalt uddannelseshjælp. Alle afsluttede uddannelseshjælpsforløb indgår i målingen. Personer med mere end ét afsluttet forløb inden for den valgte periode indgår således flere gange i opgørelsen.
Status efter endt forløb bliver opgjort som antal forløb og en procentdel af det samlede antal afsluttede uddannelseshjælpsforløb i den valgte periode.
Hvert forløb kan kun afsluttes med én status ad gangen. Hvis der på nedslagstidspunktet er sammenfald af flere typer status, bliver den aktuelle status prioriteret i følgende rækkefølge ud fra et statushierarki, hvor nummer 1 vælges frem for nummer 2 osv.:
- A-dagpenge
- Særlig uddannelsesydelse
- Arbejdsmarkedsydelse
- Kontantydelse
- Kontanthjælp
- Uddannelseshjælp
- Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse
- Sygedagpenge
- Jobafklaringsforløb
- Revalidering/forrevalidering
- Ressourceforløb
- Ledighedsydelse
- Fleksjob
- Efterløn
- Fleksydelse*
- Førtidspension
- Seniorpension
- Tidlig pension
- Folkepension
- Barselsdagpenge
- Uddannelse
- Lønmodtagerbeskæftigelse
- Andet
- Selvforsørgelse
* Har ikke egen udfaldskategori, indgår derfor under Efterløn.
"Barselsdagpenge" indgår ikke i status én måned efter afsluttet forløb for seneste periode, pga. forsinkelser i barselsdagpengedata. Generelt er antallet af efterregistreringer for barselsdagpenge flere end for andre ydelser, da det er muligt at melde barselsperioden ind i op til 8 uger efter sidste orlovsdag.
”Uddannelse” omfatter modtagere af SU, og frem til medio 2017 også lærlinge under 30 år.
”Lønmodtagerbeskæftigelse” omfatter ustøttet beskæftigelse med en beskæftigelsesgrad større end 0,001, som svarer til én time. Ustøttet beskæftigelse tager udgangspunkt i lønudbetalinger, som er a-indkomst skattepligtige.
”Andet” omfatter øvrige registreringer af offentlige ydelser i Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM, hvilket blandt andet omfatter død, udvandring, orlov, servicejob, ydelser efter lov om social service (fx tilskud til pasning af syge), VSU og SVU.
”Selvforsørgelse” angiver, at ingen af de øvrige kategorier passer. Det kan eksempelvis betyde, at personen ernærer sig af formue/forsørges af ægtefælles indtægt, udøver selvstændig virksomhed, afholder ferie for egen regning, modtager kompensationsydelse (dvs. afventer seniorjob), har uoplyst indkomst/lønindkomst fra udenlandsk arbejdsgiver, B-indkomst.
Vær opmærksom på, at visningen af målingen på Jobindsats har en anden rækkefølge end den der fremgår ovenfor, hvor lønmodtagerbeskæftigelse og uddannelse står først samtidig med, at en række ydelser er grupperet under én kategori:
- 'Særlig uddannelsesydelse', 'Arbejdsmarkedsydelse' og 'Kontantydelse' er grupperet til 'Ydelser efter opbrugt dagpengeret'
- 'Efterløn' og 'Fleksydelse' er grupperet til 'Efterløn og fleksydelse'
- 'Førtidspension', 'Seniorpension' og 'Tidlig pension' er grupperet til 'Førtids-, senior- og tidlig pension'
Øvrige opmærksomhedspunkter
Fra 1. september 2015 blev der indført en selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt en overgangsydelse (ændret betegnelse fra integrationsydelse januar 2020). Ydelserne træder i stedet for uddannelses- eller kontanthjælp for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte udlændinge samt personer, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet. Fra 1. juli 2016 får alle i denne gruppe selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Indførelsen af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse betyder, at udviklingen i uddannelses- og kontanthjælp efter 1. september 2015 skal tolkes med varsomhed.
Der gøres opmærksom på, at personer, der er overgået til seniorpension eller tidlig pension endnu ikke har fået sin egen udfaldskategori i målingen, derfor indgår de foreløbigt i kategorien Andet.
Hvad kan målingen fordeles på?
Udover geografisk område og periode kan målingen fordeles på:
- Køn
- Alder
- Herkomst
- Visitationskategori
Disse data er for alle personer opgjort den sidste dag, den enkelte deltog i aktivering inden for den valgte periode.
Hvor kommer data fra?
Data kommer fra kommunale sagsbehandlings- og økonomisystemer samt AMFORA.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hvert kvartal
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden