02-10-2023
Om antal langtidsledige personer
Personer omfattet af den midlertidige arbejdsfordelingsordning indgår ikke i opgørelser af a-dagpenge.
Hvad viser målingen?
- Målingsvariable 1: Antal langtidsledige fuldtidspersoner
Målingen viser antal bruttoledige personer (dvs. ledige såvel som aktiverede) på a-dagpenge, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp (inkl. særlig uddannelsesydelse), selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse med visitationskategorien "Jobparat" eller uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse med visitationskategorien "Åbenlys uddannelsesparat" omregnet til fuldtidspersoner, der har været ledige/aktiverede i minimum 80 pct. af tiden i de seneste 12 måneder (inkl. den valgte måned). - Målingsvariable 2: Antal langtidsledige personer
Målingen viser antal bruttoledige personer (dvs. ledige såvel som aktiverede) på a-dagpenge, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp (inkl. særlig uddannelsesydelse) og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse med visitationskategorien "Jobparat" eller uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse med visitationskategorien "Åbenlys uddannelsesparat", der har været ledige/aktiverede i minimum 80 pct. af tiden i de seneste 12 måneder (inkl. den valgte måned). - Målingsvariable 3: Antal bruttoledige personer
Målingen viser antal bruttoledige personer (dvs. ledige såvel som aktiverede) på a-dagpenge, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp (inkl. særlig uddannelsesydelse) og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse med visitationskategorien "Jobparat" eller uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse med visitationskategorien "Åbenlys uddannelsesparat" i den valgte måned. - Målingsvariable 4: Andel langtidsledige personer i forhold til bruttoledige personer
Målingen viser antallet af langtidsledige personer (måling 2) i forhold til bruttoledige personer (måling 3). Målingen opgør således, hvor stor en andel af alle ledighedsberørte, der er langtidsledige ud fra de anvendte definitioner af langtidsledigheden.
Hvordan er målingerne beregnet?
Langtidsledigheden opgøres for personer, der er jobparate hhv. åbenlys uddannelsesparate og for de perioder, hvor personerne er til rådighed for arbejdsmarkedet. Dvs. at langtidsledigheden for a-dagpengemodtagere opgøres ekskl. perioder med ferie, sygefravær samt EØS. Og for kontanthjælpsmodtagere, arbejdsmarkedsydelsesmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere og modtagere af særlig uddannelsesydelse ekskl. ledigheds- og aktiveringsperioder, hvor personerne ikke er jobparate hhv. åbenlys uddannelsesparate eller ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Kilde- og persongrundlaget i opgørelsen af langtidsledigheden følger kilde- og persongrundlaget i den officielle ledighedsstatistik.
Langtidsledigheden opgøres på månedsniveau, hvor man for de personer, der har modtaget a-dagpenge, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller særlig uddannelsesydelse i den pågældende måned opgør omfanget af ledighed og aktivering i de seneste 12 måneder (inkl. indeværende måned). Alle personer med en bruttoledigheds-grad på 0,8 eller derover inden for de seneste 12 måneder indgår i populationen af langtidsledige, hvilket betyder, at en person, der fx er fuldtidsledig i 80 pct. af de 12 måneder indgår i populationen, ligesom en person, der gennemsnitligt er 80 pct. ledige i hver af de 12 måneder indgår i populationen.
Perioder med a-dagpenge, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse eller særlig uddannelsesydelse samt aktivering indgår i opgørelsen af langtidsledighed, dog således, at alene perioder, hvor personerne er til rådighed for arbejdsmarkedet indgår. Dvs. at perioder, hvor dagpengemodtagere har ferie og kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere, arbejdsmarkedsydelsesmodtagere, modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse samt modtagere af særlig uddannelsesydelse har visitationskategorien aktivitetsparat hhv. uddannelsesparat eller midlertidigt fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet ikke indgår i opgørelsen af perioder med ledighed.
Ydelsen den sidste måned i den valgte periode er bestemmende for om personerne opgøres som dagpenge- eller kontanthjælpsmodtagere. I denne forbindelse indgår modtagere af uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, arbejdsmarkedsydelse samt særlig uddannelsesydelse som kontanthjælpsmodtagere. I opgørelsen af langtidsledighed tæller perioder med kontanthjælp, uddannelseshjælp, arbejdsmarkedsydelse og særlig uddannelsesydelse med som ledighed i opgørelsen af om ledighedsgraden er større end 80 pct. for dagpengemodtagere og vice versa for kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere, modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, arbejdsmarkedsydelsesmodtagere og modtagere af særlig uddannelsesydelse.
Antal bruttoledige personer (måling 3) omfatter personer som i den valgte måned enten modtog a-dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, arbejdsmarkedsydelse eller særlig uddannelsesydelse eller var i aktivering. A-dagpengemodtagere omfatter personer som modtog a-dagpenge eller var i aktivering fra a-dagpenge i den valgte måned. Kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere, modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, arbejdsmarkedsydelsesmodtagere og modtagere af særlig uddannelsesydelse omfatter personer som i den sidste uge i den valgte periode var ”Jobparat” hhv. "Åbenlys uddannelsesparat" og som modtog kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, arbejdsmarkedsydelse eller særlig uddannelsesydelse eller var i aktivering fra disse ydelser og som ikke var fritaget for at stå til rådighed i denne periode.
Såfremt både a-dagpenge og kontanthjælp (inkl. særlig uddannelsesydelse, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse eller arbejdsmarkedsydelse) modtages sidste måned i den valgte periode indgår personerne i alle målingsvariablerne som dagpengemodtagere. Modtagere af særlig uddannelsesydelse, uddannelseshjælp eller arbejdsmarkedsydelse indgår i alle målingerne som kontanthjælpsmodtagere. Personer, som opbruger deres dagpengeret i 2013 efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., har fra det tidspunkt, hvor dagpengeretten er opbrugt, ret til uddannelse med særlig uddannelsesydelse i op til 12 måneder. Personer, som opbruger deres dagpengeret i 2014 efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., har fra det tidspunkt, hvor dagpengeretten er opbrugt, ret til arbejdsmarkedsydelse.
Målingsvariable 1: Antal langtidsledige fuldtidspersoner
Målingen opgør antal bruttoledige personer (dvs. ledige såvel som aktiverede) på a-dagpenge eller kontanthjælp (inkl. særlig uddannelsesydelse, uddannelseshjælp og arbejdsmarkedsydelse) i ”Jobparat” hhv. "Åbenlys uddannelsesparat" omregnet til fuldtidspersoner, der har været ledige/aktiverede i minimum 80 pct. af tiden i de seneste 12 måneder (inkl. den valgte måned). Langtidsledigheden er opgjort ekskl. perioder, hvor dagpengemodtagere ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet (ferie) og perioder, hvor kontanthjælpsmodtagere (inkl. modtagere af særlig uddannelsesydelse, uddannelseshjælp og arbejdsmarkedsydelse) ikke er jobklar eller ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Målingsvariable 2: Antal langtidsledige personer
Målingen opgør antal personer på a-dagpenge eller kontanthjælp (inkl. særlig uddannelsesydelse uddannelseshjælp og arbejdsmarkedsydelse) i ”Jobparat” hhv. "Åbenlys uddannelsesparat", der har været ledige/aktiverede i minimum 80 pct. af tiden i de seneste 12 måneder (inkl. den valgte måned). Langtidsledigheden er opgjort ekskl. perioder, hvor dagpengemodtagere ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet (ferie, sygefravær og EØS) og perioder, hvor kontanthjælpsmodtagere (inkl. modtagere af særlig uddannelsesydelse uddannelseshjælp og arbejdsmarkedsydelse) ikke er jobklar eller er fritaget fra at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Målingsvariable 3: Antal bruttoledige personer
Målingen er opgjort som antal unikke personer (ledige såvel som aktiverede), der har været i aktivering eller modtaget enten a-dagpenge, kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, uddannelseshjælp, arbejdsmarkedsydelse eller særlig uddannelsesydelse i ”Jobparat” hhv. "Åbenlys uddannelsesparat" i den valgte måned. Kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere samt modtagere af særlig uddannelsesydelse fritaget for rådighed i den valgte måned indgår ikke i opgørelsen.
Målingsvariable 4: Andel langtidsledige personer i forhold til bruttoledige personer
Målingen er beregnet som antal langtidsledige personer (jf. måling 2) divideret med antal bruttoledige personer (jf. måling 3).
Hvad kan målingen fordeles på?
Målingen skal fordeles på geografisk område, periode og ledighedstype. Derudover kan målingen fordeles på køn, alder, herkomst og a-kasser. Disse data er for alle personer opgjort den sidste dag i den valgte periode.
Aldersmæssigt afgrænses målingen til at indeholde personer indtil de er nået folkepensionsalderen, og tæller således kun med til og med den måned, hvor de når folkepensionsalderen. Evt. udbetalinger, der ligger efter folkepensionsalderen frasorteres. Målingen tager hensyn til skiftende folkepensionsalder, som eksempelvis i 2018 var 65 år, mens den i 2020 var 66 år. Dermed vil populationen af 65+ årige være stigende i denne periode.
Læs mere om fordelingsvariable.
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen opdateres hver måned.
Ved valg af måling fremkommer en uddybning af den valgte målingsgruppe, der bl.a. oplyser, hvornår målingen sidst blev opdateret, og hvornår den næste opdatering forventes. Du kan i øvrigt få et fuldt overblik over opdateringskadencen for alle målinger under topmenupunktet Information/Om jobindsats/Opdateringskalender.
Kontakt: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Vermundsgade 38, 2100 København Ø, telefon 72 21 74 00, Viden og Analyse/ e-mail jobindsats@star.dk