05-04-2024
Om Ledighedsindikator: Sæsonkorrigeret antal tilmeldte fuldtidsledige på Jobnet
Målingen viser antallet af fuldtidsledige tilmeldt Jobnet.dk. Opgørelsen er en tidlig indikator på udviklingen i de endelige ledighedstal. Målingen indeholder både faktiske og sæsonkorrigerede tal.
For at kunne modtage en ydelse (som jobparat ledig) er det en betingelse, at man melder sig ledig på Jobnet.dk. Det gælder, hvis man ønsker at modtage dagpenge eller søger om kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
Den sæsonkorrigerede opgørelse af tilmeldte ledige er en god indikator for, hvordan udviklingen fra næst-seneste til seneste måned forventes at blive i den registerbaserede sæsonkorrigerede ledighed, der offentliggøres omkring 14 dage efter offentliggørelsen af tilmeldetallene. Det skyldes, at udviklingen i antal sæsonkorrigerede tilmeldte fuldtidsledige måned for måned følger udviklingen i den sæsonkorrigerede registerbaserede ledighed tæt, selvom niveauerne for antal tilmeldte og antal ledige er forskellige de to statistikker imellem.
Der gøres særligt opmærksom på, at opgørelsen af tilmeldte fuldtidsledige på Jobnet ikke kan bruges til at sige noget om ledighedsniveauet, da niveauet i antal tilmeldte fuldtidsledige ligger højere end niveauet i den registerbaserede ledighed, jf. den uddybende forklaring i afsnittet ”Hvad skal jeg være opmærksom på?”.
Opgørelsen af antal tilmeldte ledige der har tilmeldt sig ledige på Jobnet, omfatter:
- Modtagere af dagpenge. Modtagere af dagpenge er alle visiteret jobparate.
- Dimittender, der er berettiget til dagpenge. Dimittender er alle visiteret jobparate
- Jobparate modtagere af kontanthjælp og overgangsydelse.
- Jobparate modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse.
- Åbenlyst uddannelsesparate modtagere af uddannelseshjælp- og overgangsydelse.
De kommunale ydelsesmodtagere indgår ikke som ledige i perioder med ferie, sygdom, barsel mv. samt perioder, hvor personerne er fritaget for at ”stå til rådighed”. Dette vedrører primært, men ikke udelukkende, en række fritagelsesforhold, som fritager den pågældende målgruppe for brugen af joblog. De kommunale ydelsesmodtagere indgår som ledige i perioder, hvor de deltager i tilbud, dvs. også i perioder med løntilskud fra de pågældende ydelser.
A-dagpengemodtagere indgår ikke i perioder, hvor de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet i forbindelse med sygefravær, EØS-perioder og ferie. Perioder med deltagelse i tilbud, dvs. perioder med løntilskud, indgår også i opgørelsen af ledighedsperioder.
Gruppen af personer, der indgår i målingen, er dermed den samme, som indgår i den registerbaserede ledighed.
Hvad viser målingen?
- Målingsvariabel 1: Antal tilmeldte fuldtidspersoner
Viser antal jobparate ledige personer tilmeldt Jobnet omregnet til fuldtidspersoner.
- Målingsvariabel 2: Sæsonkorrigeret antal tilmeldte fuldtidspersoner
Viser det sæsonkorrigerede antal jobparate ledige personer tilmeldt Jobnet omregnet til fuldtidspersoner.
Hvordan er målingsvariablene beregnet?
Målingsvariabel 1: Antal tilmeldte fuldtidspersoner
Målingsvariablen er beregnet som antallet af tilmeldte personer på Jobnet omregnet til fuldtidspersoner ved hjælp af det gennemsnitlige antal tilmeldte dage inden for den valgte måned.
I omregningen til fuldtidspersoner bliver der taget udgangspunkt i det antal hverdage, hver enkelt person har været tilmeldt Jobnet inden for den valgte måned, divideret med det antal hverdage, som måneden dækker. Hvis en person har været tilmeldt Jobnet i halvdelen af dagene i måneden, vil personen tælle med som en halv fultidsperson i opgørelsen af antal fuldtidspersoner.
Målingsvariabel 2: Sæsonkorrigeret antal tilmeldte fuldtidspersoner
Målingsvariablen er opgjort som det sæsonkorrigerede antal tilmeldte fuldtidspersoner. Sæsonkorrektionen udføres ved hjælp af indirekte sæsonkorrektionsmetode på tilmeldegrupper (A-dagpenge mv. og Kontanthjælp mv.) med henblik på at fjerne sæsonvariationer i data. Den sæsonkorrigerede total dannes herefter som summen af de to sæsonkorrigerede delserier. Du finder en mere grundig gennemgang af den generelle tilgang til sæsonkorrektion i STAR i følgende notat: ’Sæsonkorrektion i STAR’. Der foretages ingen opregulering af tallene, inden de korrigeres for sæsonudsving. Det skyldes, at efterregistreringer i tilmeldetallene er minimale og dermed ikke påvirker selve sæsonkorrektionen
Hvad kan målingen fordeles på?
Ud over periode (der alene kan opgøres på måneder) kan målingen fordeles på:
- Tilmeldegruppe
Tilmeldte ledige kan fordeles på, om de modtager a-dagpenge mv. eller kontanthjælp mv.
A-dagpenge mv. omfatter dagpengemodtagere og dimittender, der har meldt sig ledige.
Kontanthjælp mv. omfatter personer, der har tilmeldt sig ledige som jobparate modtagere af kontanthjælps- og overgangsydelse, jobparate modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt åbenlyst uddannelsesparate modtagere af uddannelseshjælp og overgangsydelse. Gruppen under kontanthjælp mv. omfatter også tilmeldte ledige på den tidligere arbejdsmarkedsydelse, og personer som var i målgruppen for særlig uddannelsesydelse og kontantydelse. Disse ydelser kunne modtages i perioden 2013-2017.
Hvor kommer data fra?
Målingerne er baseret på data fra følgende kilder:
- TASS (tilmeldedata fra Jobnet)
Hvor ofte kommer der nye tal?
Målingen bliver opdateret hver måned.
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Målingen viser data fra januar 2008 og frem. Der er et databrud i tidsserien omkring årsskiftet 2019/2020.
Databruddet kan henføres til Lov om aktiv beskæftigelsesindsats, der trådte i kraft i januar 2020. Indførelsen af loven betyder, at der er ikke længere er et krav til ledige om, at de hver 7. dag skal bekræfte på Jobnet, at de er aktivt jobsøgende. Før 1. januar 2020 ville personer, der ikke minimum hver 7. dag gik ind på Jobnet og angav, at de fortsat var aktivt jobsøgende, automatisk blive afmeldt. Det ville således også ske for borgere, der kom i job, og som i den forbindelse ikke selv afmeldte sig som ledig på Jobnet. Lovændringen betyder, at der ikke længere er samme automatik i ”oprydningen” af tilmeldte, der glemmer eller ikke får afmeldt sig som ledig, hvilket betyder, at antallet af tilmeldte ledige efter januar 2020 alt andet lige er på et lidt højere niveau, end i perioden frem til 2020.
Pligten til at joblogge samt a-kassernes pligt til løbende at følge med i medlemmernes jobsøgning i joblog vil dog med en vis forsinkelse bidrage til, at dagpengemodtagere afmelder sig eller bliver afmeldt af sagsbehandler (hvis de er kommet i job), når de bliver indkaldt til samtale. Enten fordi de ikke har joblogget en hel kalendermåned eller som led i de almindelige kontaktforløb. Der er ikke de samme regler for afmelding på kontanthjælpsområdet, hvor borgerne ikke på samme måde som dagpengemodtagere afmeldes automatisk, når de kommer i job eller undlader at booke jobsamtaler inden for den frist, som kommunen har givet. Hvis en jobparat borger ikke er aktivt jobsøgende, vil kommunen ved tvivl om borgerens rådighed kunne rådighedsvurdere borgeren ved fx at give et tilbud. Hvis borgeren uden rimelig grund udebliver fra tilbuddet, sanktioneres dette. Dagpengemodtagere udgør godt 80 procent af de tilmeldte ledige, mens kontanthjælpsmodtagere mv. udgør knap 20 procent.
Det skal bemærkes, at antallet af tilmeldte fuldtidspersoner på Jobnet.dk generelt er på et højere niveau end de endelige ledighedstal i den registerbaseret ledighed. Det skyldes dels, at der er en række tilmeldte, der aldrig modtager en ydelsesudbetaling eller ikke bliver afmeldt på den dag, de går i beskæftigelse. Dels kan der i ledighedsstatistikken tages højde for de timer per dag, ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet. Dvs. at der tages højde for lønindkomst mv. Ved opgørelsen af tilmeldte fuldtidspersoner kan der ikke tages højde for dette, og antal fuldtidsledige sker på baggrund af antal dage, man er tilmeldt som ledig. Endelig tages der i den registerbaserede ledighed højde for, om personer er deltids- eller heltidsforsikrede. I den registerbaserede ledighed tæller deltidsforsikrede som 0,8 fuldtidsledig person, mens den samme person i tilmeldestatistikken tæller som én fuldtidsledig person, da der i tilmeldedata ikke er oplysninger om forsikringsforholdet.
Endvidere er tilmeldte, som enten er udrejst (som dagpengemodtager med jobsøgning i EØS-landene eller udrejst, men har glemt at afmelde sig på Jobnet), syg eller afholder ferie, frasorteret opgørelsen af antal tilmeldte i de dage, hvor de ikke står til rådighed for det danske arbejdsmarked.
Flere spørgsmål?
Find kontaktinformationer på kontaktsiden